10 dolog amit NEM szeretek a hővisszanyerős szellőztetésben

1.Bekerülési költségek

Sajnos nincs ingyen, ahhoz hogy folyamatosan friss levegő legyen bent, vagy a fűtésszámlám lesz nagy, vagy beruházok egy hővisszanyerős szellőztető rendszerbe.
Jó hír, hogy van megtérülése, de nem kell megtérülnie, hiszen ez egy egyszeri értéknövelő beruházás, azaz többet fog többet érni a házam, mint amennyibe a rendszer kerül.

2.Üzemeltetési költségek

Pénzbe kerül üzemeltetni, ezek a költségek merülnek fel:

Áramfogyasztás, előfűtő nélkül 15-180 watt közötti fogyasztásuk van, egy VORTICE VORT HR 350 AVEL szellőztető gép méréseim szerint 200 m3/h (100Pa) szállításnál 20 watt körül fogyaszt. Ezt havonta kb. 14,4 kwh fogyasztás, 44 Ft-al számolva ez havi 633 Ft költség.

Szűrőcsere: évente érdemes kicserélni, 15-40 ezer Ft költség / év.

3. Szűrők tisztítása

Ahhoz, hogy minél ritkábban kelljen szűrőt cserélni, helyszín függő, de kb. 3-4 havonta érdemes a gép szűrőit kitisztítani.

4. Nyáron nem szárítja a levegőt

Mint tudjuk, ha van központi szellőztető rendszered, télen inkább a száraz levegő lesz a probléma.Nyáron egy standard szellőztető gép nem szárítja a levegőt, ehhez vagy hűtő kalorifert kell a beszívó ágba építened, vagy klímát kell használni. Természetesen a bent keletkező extra párát kihajtja.

5. Nagy helyigény

A szellőztetés gépészeti elemek a lehető legnagyobbak az összes beépítendő rendszer közül. Nagyon nehéz utólag elhelyezni családi házakban, de nem lehetetlen, raktunk már cipőskanállal gépet mosókonyhákba. Új ház tervezésénél időben érdemes (mondjuk a legelején) szellőzéstechnikai szakembert bevonni, mert ha a ház nem megfelelően van megtervezve, könnyen lehet az ügyfél egy két felesleges eldobozolást nézhet élete végéig.

6. Zaj a gépteremben

Ha jól van tervezve a szellőztető rendszer, akkor a szobákban a normál fokozaton használva hallhatatlan, viszont a gépteremben gép függő, de van hangja.
Ez a hang(gépterem) nagyban függ, hogy közép vagy prémiumkategóriás gépet veszünk, de a maximális légszállítás közelében még a prémiumkategóriás gépeknek is van hangja a gépteremben.

7. Emelt fokozaton zaj a végpontokon

Amikor maximum közelében használunk egy gépet (parti mód), akkor elképzelhető hogy a levegő beáramlásának, vagy a gépnek a hangja kiszűrődik a végpontokon.
Hozzá kell tenni, ezt a módot csak akkor szoktuk használni, ha mondjuk sok embert hívunk vendégségbe, amikor ez a hangzavar miatt nem hallható.

8. Nem szűri az ajtón bejövő bogarakat

Bár a szűrő megszűri a bogarakat is, de a bogarak az ajtón ugyanúgy bejönnek.

9. A behozott por keringetése

Bár a szűrő a kinti lebegő port megszűri, de lábbal ugyanúgy behozunk sarat/port / szennyeződést. Ezt a lábbal behozott port valamennyire keringeti a rendszer. Így jóval kevesebb a por egy ilyen házban, azért néha ugyanúgy kell port törölni.

Pollenszűrő csak opcionális

Nyilván ennek pénzügyi oka van, de a mai napig nem értem miért nem adnak a beszívó ágba alapból pollen szintű szűrőt a gyártók a szellőztető gépekhez. Természetesen opcionálisan a legtöbb gyártónak van ilyen szűrője, tapasztalatból mondom, hogy annak, aki allergiás, megváltás egy pollenszűrt otthon.


Szeretnél te is jól szellőztetett házban lakni?

Rendeld meg szakmai tanácsadás szolgáltatásunkat, segítünk!
Információk a tanácsadásról ITT


Ha még nem kértél árajánlatot szellőztető rendszer anyagra, itt ingyenesen megteheted:
ÁRAJÁNLAT AZONNAL A TE HÁZADRA