10 dolog, amit szeretek a központi hővisszanyerős szellőztetésben

1. friss levegő ablaknyitogatások nélkül

Csodálatos dolog a kényelem, a hővisszanyerős szellőztető a benti wc után szerintem az egyik legjobb extra a lakásokban!

Nagyon könnyű megszokni, hogy nem kell napi négyszer minden ablakot kinyitni, majd télen beengedni a hideget a lakásba, mert az nagyon nem komfortos.

Régen, mikor reggel bementem a gyermekeim szobájába, mindig éreztem az oxigénhiányos állott szagot, ez már a múlté.

Valószínű az éjjeli oxigénhiányos állapot nem kedvez senkinek.

2. Nyugodt alvás csendben

Feleségem nem túl jó alvó, ezért télen, nyáron zárt ablakoknál alszunk, így nem ébredünk fel kutyaugatásra, hangos motorra, szomszéd zajokra stb.,…

Amíg nem volt hőcserélős szellőztető a lakásban ahol laktunk, vagy zárt ablakoknál aludtunk, és már éjjelre borzasztó rossz levegőben aludtunk(CO2 felgyülemlés) , vagy minden kinti zaj bejött, a nem jó alvás miatt másnap zombik voltunk.

Most nyáron is nyugodtan alszunk zárt ablakoknál, a kinti hűvös beáramlását meg a gép bypass szelepe megoldja.

Biztosan érezted azt, ha kint nincs szél, a szúnyoghálók annyira megfogják a hűvös beáramlását, hogy a felmelegedett benti levegőtől nem lehet aludni.

Na ezt a problémát is rég éreztem.

3. Kevesebb por a lakásban

Értelemszerűen a kintről levegővel behozott por mennyisége jóval kisebb, mióta központi hővisszanyerős szellőztetőnk van, mivel minden befújt levegőt szűr a gép szűrője, opcionálisan akár pollen szinten is.

Pollen időszakban feleségem allergiás reakciója bent megszűnik, mivel tavasztól mindig pollenszűrős filtert használunk.

4. Nyáron hideg bent tartása

Ha nyáron a lakásunk belül hidegebb, mint a kinti hőmérséklet, akkor a hővisszanyerő (rekuperátor) aktívan működik, azaz a kifele menő hideg levegő lehűti a befele áramló meleget anélkül, hogy keverednének, így még klíma használata nélkül is elodázható az épület átmelegedése. Klíma használata mellett pedig megkönnyítjük a klíma dolgát, azaz rengeteg energiát spórolunk.

5. Aktív Bypass

Minden hővisszanyerős szellőztető gépen már kötelező hogy legyen Bypass szelep. Ennek lényege, hogy ezáltal aktív és passzív hűtésre képes a gép.

Amikor egy gépen a Bypass aktív, a rekuperátor (hőcserélő) kimarad a játékból, azaz a kinti hőmérsékletű levegő fog beáramlani szűrés után, és nincs hőcsere.

Néhány példa ez mikor történik, legyen a ház beállított cél hőmérséklete 23 celsius fok:

– tavasz, bent 22 fok van, kint 25, beáramlik a 25 fokos friss levegő, tehát elkezdünk kicsit fűteni

– kora ősz, bent 25 fok van, kint 20, így tudunk kicsit hűteni

– nyár, éjjel, bent 27 fok, kint 18, így tudunk kicsit hűteni

6. A meleg benntartása télen

Manapság mindenki hőszigetel, mert fontos az energia megtakarítás, és erre bizony 5-10 millió forintokat kiadnak.

Aztán naponta többször kiengedjük a ház teljes levegőjét az ablakon keresztül és beengedjük a kinti sok mínusz fokos levegőt, hogy azt majd újra felfűtjük.

A hővisszanyerős szellőztető rengeteg pénzt spórol nekünk, ez egyszerű fizika és matek.

Ha lesz időm készítek egy kalkulátort nektek, de nem bonyolult, nyugodtan számold ki saját házadra. Ha olyan házban laksz, amiben bőven elfértek, érdemes 3-4 óránkénti légcserével számolnod, az közelítőleg elegendő lehet, persze pontos számításhoz sok mindent meg kell vizsgálni.

7. A bogarak maradjanak csak kint

Mivel a házba bejutó levegő nagyrészt egy porszűrőn keresztül jön be, ezért a repülő bogaraknak nincs sok esélyük bejutni.

Az egyetlen lehetőségük az ajtónyitásokkal bejönni.

8. Nincs penész télen

A penész akkor alakul ki a falakon, ha a falon van víz (akár páralecsapódás), ami tartósan meg is marad.

Mivel télen száraz lesz a hőcserélő által felmelegített levegő, és ezt folyamatosan mozgatjuk, nem sok esélyt adunk a penész kialakulására.

9. Hőhidak nem probléma

Manapság kicsit divat lett a hőhidakról ódákat zengeni, milliókat költeni a megszüntetésükre és valahol mindig az az okfejtés, hogy ahol hőhid van, ott jön a penész, mivel energetikailag valljuk be, inkább elhanyagolhatók, mint nem.(A már hőszigetelt házakra gondolok, ahol csak pont vagy geometriai hőhidak lehetnek)

Egy jól szellőztetett házban télen nagyon száraz a levegő, így esélye sem lesz a párának kicsapódni még a hőhidakon sem (pontos számításokért keresd: Richard Mollier-féle h-x diagram). Ha nincs pára, nincs penész se, sőt a penész az állandó légmozgást sem szereti.

Szándékosan nem írtam hogy géppel szellőztetett, mivel bármilyen házban, ha elég a szellőztetés, akkor nem lesz penész!

Bár ezt nem hővisszanyerős szellőztető géppel, drága dolog megvalósítani.

Hogy mi az elég, az nagyjából helyiségenként változik.

A fenti állításomat nem csak a fizika, hanem a tapasztalatom is alátámasztja.

A cikk írásakor egy olyan házban lakok, aminél még sajnos nem lettek az oldalfalak hőszigetelve, és minden helyiségben brutális hőhidak vannak a 45 cm magas beton öntött áthidalók miatt, a régi lakóknál ezek ki voltak szépen rajzolódva(penész vagy kosz formában).

A falak viszonylag jó hőszigetelők (Ytong) ezért tényleg jelentős a hőhíd hatás.

Csodák csodája, de 2 tél alatt sem lett egy gramm penész a házban. Tapasztalatból tudom, a nem szellőztetett új építésű házakban elég ehhez 2-3 hónap.

Csak érdekesség, jelenlegi kivitelezési árak mellett 180 év lett az oldalfali hőszigetelés megtérülése, ami tény, mert hőszükséglet számítás, és tapasztalati fűtésköltség alapján ez jött ki.

Még gondolkodom rajta, mert a hőszigetelések nem bírnak ki 180 évet, akár energetikai mérlegben is lehetnek negatívak…

10. Nincs welcome büdös

Mindenki ismeri azt az érzést, hogy amikor hazatérünk akár egy nyaralásról, hosszú hétvégéről, a bejárati ajtón belépve, egy jó adag állott szag fogad minket.

Ilyenkor , még mielőtt becuccolnánk, reflexszerűen már nyitjuk is ki az ablakokat.

Na ez sem hiányzik egy automatán szellőztetett házban, mivel ha elmegyünk, akkor is egy alacsonyabb fokozaton folyamatosan cseréljük a levegőt.


Szeretnél te is jól szellőztetett házban lakni?

Rendeld meg szakmai tanácsadás szolgáltatásunkat, segítünk!
Információk a tanácsadásról ITT


Ha még nem kértél árajánlatot szellőztető rendszer anyagra, itt ingyenesen megteheted:
ÁRAJÁNLAT AZONNAL A TE HÁZADRA